Grønland blev hans skæbne

Grønland blev hans skæbne

23. oktober 2019 Slået fra Af uw@polarfronten.dk

Om H. J. Rink og hans tid.

Biografi i to bind. 

Både som videnskabsmand og som embedsmand kom H.J. Rink (1819-93) til at sætte sit præg på Grønland i anden halvdel af 1800-tallet – og Grønland til at præge hele hans liv. I 1848, hvor Grønland var en god forretning for Danmark, rejste han derop for at undersøge mineralforekomster. I stedet blev han grebet af landets særprægede og storslåede geografi og af beundring over indbyggerne og deres evne til at skabe sig en tilværelse under de ekstreme livsbetingelser i det kolde land.

Men det var også en livsform, han oplevede som skrøbelig og måske truet som følge af den europæiske påvirkning. Som embedsmand i landet og direktør for Kgl. Grønlandske Handel satte han sig som mål at gengive grønlænderne deres selvbestemmelse og bevare og styrke deres oprindelige kultur og samtidig give dem mulighed for at udvikle sig i en ny tid og åbne landet mod verden omkring dem.

Biografien om Rink- udsendt i 200-året for hans fødsel – bygger på omfattende research i dokumenter og breve. Den er samtidig et stykke grønlandshistorie, der hidtil kun har været sporadisk fortalt.

Bogen kan bestilles på Det Grønlandske Selskabs webshop.

Tilføjelse 18. marts 2020: Bogen har fået flotte anmeldelser i hhv. Kristeligt Dagblad (d. 11. marts 2020) og Weekendavisen (d. 12. marts 2020).