22.06.20: Kampen om Grønland har tv-premiere

18. juni 2020 Slået fra Af uw@polarfronten.dk

“Kampen om Grønland”, der var åbningsfilm på CPH:DOX i år, har dansk tv-premiere den 22. juni. 

Kampen om Grønland giver et unikt indblik i Grønland i en brydningstid og følger fire yngre grønlændere, der på hver sin måde ønsker forandring i deres land. De handler og kæmper i en tid, hvor øens fremtid er vigtigere end nogensinde. Filmen tager ikke stilling, men præsenterer forskellige holdninger og giver et unik indblik i et helt andet Grønland, end det vi normalt hører om. 

Filmen var åbningsfilm på CPH:DOX i år og landede således midt i corona-krisens start og fik derfor ikke det politiske fokus, som filmens instruktør Kenneth Sorento havde håbet og troet på. Filmen er derfor sendt på link til hele Grønlandsudvalget og vises på TV dagen efter den Grønlandske Nationaldag, som er den 21. juni. 

Kenneth Sorento siger: “Jeg mener faktisk, at filmen er et must see for alle politiske kræfter, som beskæftiger sig med Grønland. Grønland er i den grad en del af den internationale dagsorden pga den vigtige geopolitiske position øen har. Og presset fra den grønlandske befolkning om forandring bliver ikke mindre som tiden går. Med filmen her har jeg bestræbt mig på at se den stærkt polariserede selvstændigheds- og identitetsdebat i Grønland fra flere perspektiver.”

Men hvor meget betyder identitet for de udfordringer grønlænderne står overfor? Og hvor meget betyder historie? Skal den danske samfundsmodel stadig være gældende for Grønland eller skal man gå nye veje?  Det er nogle af de spørgsmål instruktøren Kenneths Sorentos film bringer til torvs.

Kenneth Sorento siger: “I mit arbejde med filmen har det overrasket mig, hvor stor den kulturelle forskel er på grønlændere og danskere. At der er et udbredt mindreværdskompleks blandt grønlændere over for danskere er også kommet bag på mig. Og at kolonitiden stadig har store konsekvenser for de unge grønlændere, var nyt for mig. Kampen om Grønland taler ind i en tid, hvor selvstændighedsbevægelser vinder frem rundt omkring i verden. Men for mig personligt handler denne film helt grundlæggende om, hvad der skal til for at høre til. Jeg håber, at filmen vil medvirke til at skabe grundlag for en mere nuanceret dialog mellem Grønland og Danmark, og mellem dem der er for og imod løsrivelse i Grønland.”

Kampen om Grønland er produceret af Copenhagen Film Company kort & Dok ved producent Ulrik Gutkin. Co-produceret af Jørgen Chemnitz, Grønland og Benedikte Bredesen, Norge. Filmen har dansk premiere på DR1 den 22. juni efter TV-Avisen og kan desuden ses på DRtv fra den 22. juni. Efter visningen den 22. juni er der debat i Det Grønlandske Hus kl. 22.20 – gratis adgang. RETTELSE D. 22/6: DER ER IKKE DEBAT I DET GRØNLANDSKE HUS EFTER VISNINGEN!